SILKE

Nu er det vist tid til det næste materiale, i min lille serie om de tekstile materiale.

Silke blev opdaget i Kina, det kan datere helt tilbage til 3000 år f.Kr. Måske endnu tidligere. Silke har for Kina været en meget vigtig handels vare. I mange år holdt Kina deres kort meget tæt på kroppen, og bevarede hjemligheden i hvordan de fremstillede denne eksklusive vare. Men efter mange hundrede år med ”monopol” blev viden om, hvordan man avlede silke larven, spredt til resten af asien og senere til Europa. I dag er det dog stadig Kina som har den største produktion af silke.

Silke kommer fra silkeormen, som er en spindler larve, ikke en sommerfuglelarve som den forveksles med. Når hunnen har lagt sine æg, ca. 500 stk. dør hun og laverne lever herefter af friske morbærblade. På 1 måned vokser larven 10.000 gange deres fødselsvægt og er nu klar til at spinde sin kokon. Det er denne kokon som er selve silketråden. En kokon består af mellem 600 0g 900 meter silketråd, og når man spinder den tråd, man bruger til at væve metervare med, spinder men 5-8 tråde sammen. For at lave 3 kilo silke skal der bruges blade fra 25 morbær træer.

Silke var oprindelig en metervare til de kongelige, i det gamle Kina var det kun kejseren der måtte bruge silke. Når han færdes i sit hjem bar han en hvid silkekåbe og når han var uden for den kejserlige bolig bar han en gul. Men også i Europa har der været en vare der har været forbeholdt de kongelige og adellige.

Silke har altid været en meget eftertragtet vare, og både under 1. og 2. verdenskrig har man prøve at efterligne varen, fordi det var en mangelvare. Bla. Nylon, Cupro og Rayon er vare der er lavet for at efterligne silkens egenskaber.

Silke er den stærkeste naturfibre der findes, den er nem at indfarve og derfor kan man få de flotteste klare farve når man farver silke. Silken er kølig at have på når det er varmt, men isolerende og varm når det er koldt. Men silke er også en meget sart vare som ikke tåler for meget direkte sollys da den mørner hurtigt. Silke og vand skal man også være forsigtig med, for høje grader gør at silken bliver mat og mister sin glans

Der ud over har silke det smukkeste fald, den mest fantastiske dybde og blanke overflade. Jeg er vild med silke, jeg synes det er den mest magiske vare både at arbejde i og have på. Silke er også den dyreste vare man kan købe, og inden for de sidste par år er silkeprisen steget kraftigt. 

POLYESTER

Polyester er det man kalder en kemo fibre, altså en kemisk fremstillet fiber. Den er fremstillet af råolie og blev opfundet i 1941 af to engelske forskere. Men det var først i starten af 50érne at polyester blev introdukseret som metervare. Den blev hurtig meget populær. Den var billig, krøllede ikke og farverne var så glansfulde som på dyre silker. Polyester blev markedsført med et sloganet der lød “Scrunch it, pull it, wash it – without any wear and wrinkles” det var op gennem 50érne og 60érne at polyester havde sit storhedstid. I 70érne kom der er strikket polyester, her skal i tænke på det stof træningstøj fra 70erne er lavet af, og det blev en berygtet metervare som gav polyesteren det ry jeg vil mene den på mange måder har i dag. Et ikke åndbart materiale.

Men i dag er polyester meget andet, det er en fiber man har udviklet enormt, forfinet og tilført egenskaber man ikke får i andre materialer. Microfibre, Gore-TEX, Tinsulate og fleece er typer af polyestere som er mile vidt fra 70érnes, og polyester kommer mere og mere ind. Da polyester er en menneskeskabt fibre, har vi mulighed for at udvikle og manipulere den, i den retning vi gerne vil. Det giver os mulighed for at skabe fibre til alle formål. Derfor er det en fiber der er meget brugt inden for performans tøj.

Det er en fibre som er rigtig god at blande med andre fibre, specielt naturfibre som uld og bomuld. Polyester er utrolig stærk, nem at holde ren og derfor tilføre den både uld og bomuld nogle egenskaber som de ikke selv har. På den måde får man en langt stærkere vare på alle områder.

Personligt er jeg ikke super fan af ren polyester, men jeg er glad for vare som har polyester i sig, jeg går bare uden om dem med mere end 40 % polyester. Dog vælger jeg altid polyester foer til jakker og frakker, fordi det er dét foer der holder bedst.

Polyester er en af de mange kunst fibre der findes, og jeg vil fortælle jeg mere om nogle af de andre en anden dag.     

 et net af polyester fibre set i et microskob

et net af polyester fibre set i et microskob

 Adidas reklame fra 1982

Adidas reklame fra 1982

BOMULD

Jeg synes at bomuld er den først fibre og metervare jeg vil skrive lidt om. Det er nok den metervare i alle kender bedst, da det er en af de mest brugte. Mange af de klassiske stykker tøj er lavet af bomuld. Her tænker jeg på cowboybukser, T-shirten og den hvide skjorte.

Bomuld er en naturfibre som kommer fra bomulds planten. Den kan datere helt tilbage til 3000 år. f.kr. I dag er omkring 40 % af alt det tøj der bliver lavet, af bomuld, så det er et populært materiale, og det har det altid været.

Bomuld er ikke særlig slidstærkt, men det er en fibre som bliver markant stærkere når det er våd, og den kan suge rigtig meget vand pga. fiberens store overflade. Den kan tåle høje vaske grader og er derfor nem at indfarve i alverdens farver.

Bomuld har igennem tiden været en MEGET vigtig vare, husk på at før 1940érne var der ikke det udbud af metervare som der er i dag, og bomuld stod for størstedelen af de tekstile vare. Samtidig kan man udnytte bomulds planten af 4 omgange.

  1. Først bruger man de lange fibre til at spinde bomuldstråden
  2. Derefter udvinder man celluloseråmateriale af de korte fibre. Denne råvare bruger man bla. Til at fremstille materialet Acetat som i nok bedst kender som et foer stof
  3. Så presser man frøene til olie som bl.a. Bruges i fremstillingen af margarine
  4. Til sidst tager man alt affaldet og laver foderkager som bl.a. Bruges til svineoder.

Jeg elsker at det er en plante som kan udnyttes fuldt ud.

Når jeg bruger bomuld er det ofte til, sommerkjoler, skjorter og bukser. Det er en metervare der er uhøjtidelig, nem at arbejde i og som både tåler at blive vasket og strøget. Samtidig er det så behageligt at have på.

Bomuld er også en af de vare er der bedst at blande med andre fibre og hvis i kigger i meget af det tøj i har så vil i se, blandinger med Viskose, nylon, elasten og polyester. Specielt blandingen mellem polyester og bomuld er en meget attraktiv blanding, da den giver det bedste fra to verdner, natur fiberen og kunst fiberen. Men det må i høre om en anden gang.

Jeg håber i har lært lidt mere om bomuld og at det ikke var for tørt. 

hvis i har spørgsmål vil jer gerne gøre et forsøg på at svare, så skriv endelig

 

 http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ab/57/03/ab57032769ee7e3179e4712e3811802e.jpg

http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ab/57/03/ab57032769ee7e3179e4712e3811802e.jpg

LIDT OM MATERIALER

Jeg har fået en forsørgelse fra nogle af mine søde læsere, om at lave lidt indlæg om materialer. Jeg har tidligere lavet et enkelt indlæg om tyl, og det synes jeg faktisk var ret så sjovt.

Jeg er en rigtig materiale nørd og under mine uddannelser er det altid noget jeg har fokuseret rigtig meget på. Under mit speciale fokusrede jeg meget på kunststoffer og det gode og meget bæredygtige der er ved at ”producerer” en kunstig fibre. Men jeg har altid elsket silkens dybde og fantastiske fald, uldens mange funktioner og bomuldens sprøde og uhøjtidelige udseende. Jeg elsker blandingsmaterialer og den måde de forskellige materialer komplimentere hinanden og sammen skaber et nyt og unikt materiale.

Siden midt 30érne er der sket en enorm udvikling inde for tekstile fibre og metervare. Der er kommet rigtig mange nye fibre til, samt nye måder at forarbejde og behandle både gamle og ny på.

Jeg føler mig heldig at leve i en tid hvor mulighederne er så mange og udbuddet så stort. Men det kan være en jungle at finde rundt i. jeg vil lave en lille serie om materialer og så håber jeg vi alle bliver meget klogere.

Tyl

 Jeg elsker tyl, det er så magisk og fyldt med eventyr. Det er bare så sjældent at man lige har mulighed for at tage det på. ØV

Tyl er opkaldt efter den franske by Tulle, som i 1800 tallet var europas center for produktion af blonde og silke. oprindelig er tyl en slags blonde uden broderi. Den tyl vi kender i dag er opfundet i england i 1806 og er en helt bestemt vævning teknik som hedder bobbinnet. Tyl er ofte Silke eller Nylon

TYL.png