Forskellige typer af vlieseline når du syr til dig selv


 
 

Når jeg syr til mig selv, er det vigtigt for mig at bruge tid, lægge viden og kunnen ind i mit hjemmelavede stykke tøj og garderobe. Jeg synes det er vigtigt, at vores garderobe bliver lavet af gode materialer og dertil at bruge det rigtige værktøj og tilbehør. Derfor vil jeg gerne skrive lidt uddybende om vlieseline og hvilke jeg personligt bruger og hvorfor. 

Vlieseline er det som du sætter bag på dit stof, for at give mere hold og fasthed.  Der findes rigtig mange forskellige typer af vlieseline: vlieseline til taskelavning, til broderi, med lim, uden lim, vandopløseligt og mange flere. Jeg vil i dette indlæg kun gå ind i dem jeg personligt bruger til min garderobe.  Jeg bruger det vlieseline som har lim på den ene side, som sætter sig fast når det kommer i kontakt med varmen fra dit strygejern. I dette indlæg kommer jeg til at tage udgangspunkt i de 3 typer vlieseline jeg bruger, som alle skal varmefikseres.  

Klipning og fiksering 
Først vil jeg fortælle om hvordan du klipper og derefter fikserer vlieseline på dit stof. Det er vigtigt at når du klipper dit vlieseline, at det kommer med ud i sømrummet. Jeg ser ofte at man glemmer at klippe, så det kommer med i sømrummet. Det vil jeg lige slå fast en gang for alle, at vlieseline skal med i sømrummet. Hvis den ikke kommer med ud i sømrummet, så vil den over tid løsne sig i brug og vask og så mister vlieselinen sin funktion.  

Når du sætterfast på dit stof er det vigtigt at du ikke stryger, men presser det på. (lille video) 

Det vil sige at du skal holde dit strygejern fast og stille og lægge noget af din kropsvægt i. Forskelligt vlieseline har forskelligt smeltepunkt, med det skal forstås, at du skal varme et bestemt antal sekunder før at limen bliver varm nok og sætter sig godt fast i stoffet. Det er ikke på alle vlieseliner at der står hvor mange sekunder det skal have, men det vil jeg komme ind på senere. På nogle vlieseliner står der nemlig i ægkanten hvor mange sekunder det kræver, med det er langt fra på alle typer af vlieseline at det står. Hvis du ikke bruger de sekunder der er angivet, så er der stor risiko for at vlieselinen slipper og ikke sidder godt nok fast, og så mister det sin funktion samt at det kan få stoffet til at “boble” og det ser ikke pænt ud.  

Inden du går i gang med at sy 
 For mig er en god vlieseline en, som giver hold til stoffet uden at stive og ændre stoffets grundlæggende kvaliteter. Jeg bruger kun vlieseline hvis det er nødvendigt. Husk at vælge det rigtige stof til det rigtige syprojekt. Hvis du skal bruge oceaner af vlieseline for at komme i mål med et syprojekt så har du valgt det forkerte stof. 

Jeg bruger to slags vævet vlieseline og bruger aldrig det som er lavet af fibre da jeg synes, at de stiver for meget og gør stoffet papir-agtigt. Så for mig er det kun vævet vlieseline som dur. Men prøv dig frem og find din favorit. Jeg bruger en helt tynd vlieseline og en mellem-tyk volumen vlieseline. Der ud over bruger jeg et vlieseline formbånd. Herunder beskriver jeg de tre typer.   
 

Silke/ jersey vlieseline - 8 sek. pres

Dette er en helt tynd vævet vlieseline. Og af alle typer vlieseline er det her nok min yndlings. Den er rigtig god til at bruge all-around på mindre stykker stof som fx. manchetter, kraver, knapstolper osv. Men det denne vlieseline også kan er, at den kan bygges op. Det vil sige at du kan lægge den i flere lag for mere stabilitet, samt at du kan bruge den på hele forstykket og graduerer den så du får mere hold nogen steder end andre. Det er ideelt på jakker og ærmer. Derudover så er den også god at fuld-fikserer med, hvis du eksempelvis skal arbejde i Buclé-stof eller andre typer af metervarer, som er meget løst vævet og har brug for en stabilisator på vrangsiden. Denne vlieseline er let elastisk i bredden og helt fast langs tråd-retningen (grainlain) det gør også at du både kan bruge den til metervarer som er faste, men også har noget elasticitet i sig.  

Denne vlieseline giver mere hold til stoffet og stiver ikke som sådan af og det er det der gør det til en rigtig god vlieseline  

Egner sig til lette/mellem metervarer   

Fås i både sort og hvid




 

Volumenvlieseline - 10-12 sek. pres

Denne vlieseline er en let volumenvlieseline. Den er fastvævet, men overfladen ligner at den er strikket og har en lidt “ulden” overflade. Denne vlieseline har mere hold end silke vlieselinen fra før. Jeg bruger denne til linninger, frakker og jakker. Dette er en vlieseline som arbejder rigtig godt sammen med uldstoffer og mellem til tunge, kraftige metervarer. Jeg kan sagtens finde på at kombinerer denne vlieseline med den tynde vlieseline på et frakkeprojekt. Eksempelvis hvis jeg har en metervare som er meget løst vævet, som fx buclé, så ville jeg helfikserer dette projekt med silkevlieselinen og bruge denne vlieseline til at give volumen i ærmekuplen og eventuelt på brystpartiet.  

Egner sig til mellem/ tunge metervarer  


Fås i både sort og hvid

  

 

Formbånd - 5- 8 sek. pres.

Dette er et smalt vlieselinebånd på 1-2 cm i bredden med en forstærkning midt i båndet, enten i form at en stikning eller som et lille vævet bånd. Dette bånd bruger jeg i halsåbninger, ærmegab, langs lommeåbninger og andre steder hvor jeg har brug for at stabiliserer min søm. Sytøj kan have en tendens til at trække sig lang i en halsåbning eller en lommeåbning kan komme til at flane. Her afhjælper formbåndet. Jeg er stor tilhænger af formbånd for jeg synes det gør at succesraten bliver meget t efor et vellykket syprojekt større.  

  

Disse tre typer af vlieseline er dem jeg bruger på min hjemmesyede garderobe. Jeg håber det lærte dig noget nyt, du kan tage med når du syr til dig selv. 

Fås i både sort og hvid

 
 
Nanna MartinussenKommentar