SHOW YOUR ASSETS!

When I dress myself I am very aware on how I make focus on my body shape. We as women has a tendency to hide the things on our body we hate instead of focusing on the things we love.

I always dress myself with the principle to make focus on my assets. I have spent too much time to focus on the opposite and I am done with that!

I have learned that if I emphasizes my waist and chest, the thigh and bum issue I have seems to be irrelevant.

Sometimes I buy a dress that do not do it for me, a dress that is so pretty that I couldn't help it. It is often a dress with beautiful print and no waist. However, I have made a decision. I will not have a dress hanging in my wardrobe waiting for me to lose 5 kg. A dress that just hangs there, bullying me and make me feel bad about myself. Therefore, I make it work, and if that is not possible, I will return it.

This dress is one of those dresses, but with a belt in the waist, it works.

 

 

 

 

 

 

Når jeg klæder mig på så er jeg altid meget bevidst om hvor jeg skaber fokus på min krop. Som kvinder har vi tit tendens til hellere at ville skjule det som vi er kede af ved vores krop, frem for at fremhæve det som vi er glade for.

Jeg klæder mig efter princippet, at fremhæve det jeg er glad for, det andet gider jeg ikke bruge mere tid på!

Jeg har nemlig erfaret at når jeg skaber fokus på at fremhæve min talje og bryst så er det ikke mine lår og numse der får helt så meget opmærksomhed. Her tænker jeg ikke på opmærksomhed fra andre, men fra mig selv. For ærlig talt, så tror jeg ikke at andre ser helt den samme numse og de samme lår som jeg ser. 

Af og til så falder jeg for en kjole som faktisk ikke klæder mig, simpelthen fordi der ikke er nogen talje i modellen. Men jeg gider ikke vente med at bruge den, til at jeg enten taber mig 5 kg. eller min krop på magisk vis ændre statur. Hvis jeg køber en sådan kjole så får jeg den til at virke ellers ryger den tilbage til butikken. For sådanne kjoler har en tendens til at hænge der og håne en og få en til at føle man er forkert eller for tyk.

Denne kjole er på ingen måde lavet til min figur, men jeg elsker den. Printet er så smukt. Så for at jeg kan bruge den uden at ligne en sæk kartofler, får en et bælte i taljen, og så fungere den. 

SUMMER SEWING

På mandag den 20. juni starter jeg et lille sommer syhold som er over 3 mandage. For selvom det er sommer så kan man jo godt have lyst til at sy. Du kan læse meget mere her

No.8 SVANEKE SKIRT WITH PLEATS - HOW TO DO IT!

Skal du lave No. 8 Svaneke nederdelen med læg og 6 baner så har jeg her lave en lille how to

If you would like to make the No. 8 Svaneke Skirt with big pleats and 6 gore I have made a How to.

 

 • Start med at lave de 4 første trin I din syvejledning på version 3
 • Make the first four steps in the sewing direction for version 1

 

 • Lav små markeringer på bade linning og nederdel, se illustration under. Du skal bruge markeringerne til når du skal til at samle nederdelen og lave læg. 
 • Make small notches on both skirt part and waistband. See illustration below. You are going to use the notches when you assemble the skirt and making the pleats.

 

 • Placer hakkerne på skørtet og linningen over hinanden og nål
 • Place the notches on skirt and waistband on top of each other. And pin.
 • Fold læggene som vist på billederne under.
 • Fold the pleats like on the pictures below
 • husk at stoppe det sidste læg 1 cm fra kanten.
 • Remember to stop the last pleat 1 cm from the edge.
 • Forsæt fra punkt 6 i syvejledningen
 • continiue from point 6 in the sewing direction

SAY HELLO TO MINI

This Monday my new intern startet. Her name is Mini and she is a pattern maker student. I have known Mini for a while, I have teach her myself at the school she is taking her classes.

Mini is a wonderfull woman, and she has a I a great love for vintage and the good craftsman ship so we are a perfect match

Welcome to How to do fashion Mini

I mandags startede Mini, Mini er mi nye praktikant. Vi har kendt hinanden et stykke tid, jeg har undervist hende på KEA hvor hun studere til konstruktør.

Mini er en skøn kvinde, hun har som jeg en stor passion for vintage og godt håndværk, så vi er et perfekt match.

Velkommen til How to do fashion Min

NEW WORKSHOP DATES

Så kom der endelig nye datoer på plads for efterårets workshop og aftenhold. Jeg har efter et meget travlt forår besluttet at jeg skruer alvorligt ned for weekend arbejdet. Det går for meget ud over Molly! Derfor har jeg valgt at have lidt flere aftenhold, jeg har bla. oprettet et sommer syhold over 3 mandage I kan se alle datoer her.

English sum up: New dates for workshops held in Copenhagen this autumn

AND THE WINNER IS

Jeg har da helt glemt at annoncere hvem vinderen blev. Det blev Anja fra Tyskland stort tillykke. Et styks fantastisk sy kit er på vej.

Just forgot to announce the winner of the giveaway. The lucky one is Anja from Germany. A fabulous sewing kit is on its way to you

THE SEWING KITS – NOW AVAILABLE

eg elsker at lave sykits. Det gør jeg af flere årsager, et er at finde fantastiske metervare der kan blive til smukke modeller. Men jeg er vild med at kunne præsentere alle elementer til et smukt stykke tøj i en form for saml- selv set.

Alle mine sykit er i begrænsede antal, og altid i noget specielt og smukt stof som jeg enten har fundet, bagerst i en butik helt glemt og forladt. Eller noget specielt som er nøje udvalgt til lige præcist det mønster, men jeg køber ALDRIG nyproduceret metervare, altid metervare der er restpartier. Sådan er det med de sykit der lige er blevet lagt på shoppen. De er nøje udvalgt til disse modellere. Jeg håber I er lige så vilde med dem som Pia og jeg er.

I love making sewing kits. I find it very satisfying to make a box full of fabric, trim and patterns to make a complete look.

All my sewing kits is limited, and always in some special and beautiful fabrics. Some fabric I find in old fabric stores hidden and abandoned on the bottom shelf. Some fabric I buy special for a particular pattern. 

However I ALWAYS buy fabric that have been produced for others purpose and is some others “left overs”. 
However, I have just put some quite amazing sewing kit on the shop. Hope you like them

WELCOME TO THE FAMILY

Finally, now they are ready. The sewing patterns is packed and now it is time for all you fantastic ladies to sew many pretty garments. Tanks for all yours kinds words along the way, you are the best.

12 pm (GMT+2) all sewing kit will be released, remember there is only a few of all variants

Endelig, nu er det hele klar. Mønstrene er pakket sendt ud og nu skal der bare syes en masse smukke stykker tøj. Tak for alle jeres søde ord og opbakning undervejs. I er de bedste.

Kl. 12 bliver alle de nye sykits sat til salg husk at der er ikke så forfærdelig mange af slagsen.                  

THANK YOU FOR VOTING

You have voted and there has been a lot of votes, thanks for that! I can always count on you.

Actually, I'm a bit surprised by how you all have voted, in a positive way. Because that means that my original idea is not completely crazy.

The majority of you, like the idea of follow sewing instructions online or don´t think it matter and can print it yourself.

It means that I keep my patterns as they are. However, I have decided to change the printable sewing instructions a bit. I would like it to be more user-friendly and use less paper whenwhen/if you print. So for the two new Patterns the printable sewing instructions will be a booklet, and I have assembled all versions in one booklet

I hope you will like it and please let me know if something doesn’t work.

I will update all patterns over the summer.

once again thanks.

Så har i stemt og der er kommet rigtig mange stemmer, Tusinde tak for det! Man kan altid regne med jer.

Faktisk er jeg ret overrasket over hvad i har stemt, positivt overrasket. For det betyder at min oprindelige ide ikke er helt tosset.

For størstedelen af jer vil enten følge syvejledningen online eller mener at det ikke har nogen betydning og at i selv kan printe.

Det betyder at jeg beholder mine mønstre som de er, men jeg har besluttet at lave print-selv syvejledning lidt om. Jeg vil gerne have at den er mere brugervenlig og tager mindre papir når i printer den. På de to nye mønstre kommer print-selv syvejledningen til at være et hæfte, jeg har samlet alle versioner i ét hæfte på den måde bruges der mindre papir når den printes ud og alt er samlet.

Jeg håber i vil synes om det og lad mig høre hvis der er noget der ikke fungere.

Jeg vil løbende opdatere alle mønstre.

Endnu engang tak  

WIN A SEWING KIT DESIGNED BY STORMS MAGASIN

Fem dage tilbage! PÅ fredag udkommer de to nye mønstre No.8 Svaneke og No.9 Rønne. De kan forudbestilles nu til en god pris.

Men du kan altså også vinde dette et sykit til denne fantastiske jakke. Det du skal gøre er at dele billedet på enten din Facebook eller Instagram og #howtodofashion.

Vinderen bliver fundet på fredag den 27. maj

Held og lykk

Five days left! On Friday the N0.8 Svaneke and No. 9 Rønne sewing patterns are released, You can pre-order now and get a great offer.

You can also participate in a give away. And win a sewing kit for this fabulous jacket. The way to win is to share this picture on your Facebook wall or reposte the picture on Instagram. With #howtodofashion

I will find the winner Friday the 27. May

Good luck

I will of course ship world wide

STRAWBERRY BLONDE

 De sidste 8 måneder har været meget hårde. Jeg har været gennem en periode i mit liv som jeg vil se tilbage på og tænke ” det har ændret mig som menneske” jeg er blevet mere sårbar men samtidig stærkere. Jeg er ikke klar til at fortælle om det endnu, måske aldrig, for det er en af de ting der fylder mig med så meget skam og angst for det jeg kommer fra. Da helvede startede, ja lad os kalde det for det, mistede jeg en masse hår, og for at skjule det har jeg hver dag brugt turban og tørklæder. Men nu er mit hår ved at være tilbage og jeg er klar til at vise lidt lokker frem igen.

Jeg må dog nok lægge mit platin blonde hår lidt på hylden i en periode, jeg er af min frisør blevet rådet til at passe lidt bedre på det hår jeg har, så nu har jeg besluttet at jeg skal være rødblondt. Lige nu sidder jeg hos frisøren og jeg lover at vise det færdige resultat inden længe

 

The last 8 month has been pretty tough. It will be one of those periods in my life I will look back on and think  “that change me as a person” It has made me more fragile and at the same time more tough. I am not ready to tell about it yet, perhaps never, because it is one of those things that fill me up with shame from where I came from. When the hell started, let’s call it that, I lost a lot of hair. So for the last 8 months I have been wearing a turban or scarf to cover up the back of my almost bald crown.

Now the hair is looking much better and I am ready to show some hair again. However my hairdresser advice me to take more care of the hair I have left so for a while I will not be platin blonde. I will  go for the strawberry blond look. Right now I am at the hair dresser and I promise to show you the look later on.

I bought two pretty vintage bobby pins from the 60s to give the hair some magic

Jeg har købt disse to fine vintage hårnåle fra 60érne til at skabe lidt magi når håret skal luftes

HOW TO SEW BIAS TAPE

I love to spoil myself, one of the best way for me to do that is to make myself something pretty. It has to be as pretty on the inside as on the outside and that demand bias binding. Hear I will show you how you can make your own. I do not use a bias band folder

Jeg elsker at forkæle mig selv, og en af de måder jeg gør det bedst på, er når jeg syr noget rigtig fint til mig selv. Noget som er lige så pænt inden i, som uden på. Det kræver ofte kantebånd og her vil jeg vise jer hvordan i laver jeres eget. Jeg bruger ingen kantebåndsfolder.

 • Fold stoffet på skrå 45 grader, så du får en lang foldKlip op i foldekanten
 • Fold the fabric on bias, 45 degrees. Cut in the fold
 • Jeg skære altid mine kantebånd med en rulleskære og en lineal, men de kan også klippes. Min kantebåndsbredde regner jeg ud således (færdig bredde X 4 + 0,4 cm) de 0,4 cm er til ombuk
 • I always cut my bias tape with a roller cutter however, a scissor will do. The way I calculate the width on my bias tape is like this (finished width x 4 + 0,4 cm) the 0,4 cm is extra for folding
 • For at få længde på kantebåndet, kan du sy dem sammen.
 • To make my bias tape longer I sew all the pieces together.
 • Det er vigtigt at de ender du syr sammen også er skrå. Det bliver de automatisk når du klipper så lad vær med at klippe dem til
 • It is important that the ends on your bias tape has a 45 degree angel. They will automatically get that when cutting them on bias, so be sure not to trim the ends
 • Når du syr dine strimler sammen skal de ligge som på billedet.
 • When sewing together the pieces, be sure that you place the ends like on the picture
 • Stryg kantebåndet og split sømmen
 • Press all seams open
 • Kantebåndet syes på den kant du ønsker. jeg syr altid kantebåndets retside på kantens vrangside
 • Sew the right side of the bias tape onto the wrong side of the edge.
 • pres kandebåndet rundt
 • Fold bias tape over and press
 • Fold kantebåndet i hånden
 • Make the 2. fold by hand
 • Fold kantebåndet rundt om kanten og pres. Kanten skal akkurat dække den første stikning. For så rammer du kanten på begge sider og så bliver for- og bagside lige pæne
 • Fold the bias tape around the edge. The folded edge must cover the first stitch, then the last stitch will look nice on both sides.
 • Stik langt den foldede kant
 • make a Stitch along the folded edge

A BOX FULL OF MAGIC

In my world, magic is not when someone pulls a rabbit out of their hat. For me, magic is happening when fabric is being manipulated into something beautiful. Last weekend I went to a workshop where I learned something about making fabric flowers. I spent two days with gluing, shaping, heating and folding oh my it was magic.

Here in Denmark we only have two French florist maker.  Mathias is one of them he works for the royal theater here in Copenhagen but I was so lucky to have him as a teacher for two days. Here is some of the flowers I mad

 

I min verden er magi ikke når der bliver hevet en kanin op af en hat. For mig sker magi når stof bliver omsat til noget smukt. I sidste weekend var jeg på workshop og lærte noget om at forme stof blomster. Jeg brugte hele weekenden på at lime, forme, varme og folde. Det var magi.

Her i Danmark er der kun to florister, hvor den ene er Mathias, til hverdag arbejder han på det kongelige teater men jeg var så heldig at have ham som lære. Her er lidt af det jeg lavede.

 

 

 

READY FOR PRE-ORDER

Only 10 days left until the two new patterns is being released. The 27 of May Pia´s and my patterns are seeing the light of the day. Two very pretty patterns with a total of 5 different versions. The name of the patterns is No. 8 Svaneke and No. 9 Rønne which is the name of two small city’s on a small Island here in Denmark. On our campaign picture we have styled all versions in 7 beautiful outfits. The photographer is Niels, thanks and lots of love to you.

If you are in love with this patterns you can pre-order them now and they will be shipped here from Denmark the 25. of may

You can buy them separately or as a bundle

Nu er der ikke længe til, kun 10 dage. Den 27. maj udkommer Pias og mine snitmønstre. To styks meget smukke snitmønstre med tilsammen 5 modeller. De hedder No. 8 Svaneke og No. 9 Rønne. Her kan i se vores kampagne billede, et billede hvor vi har samlet alle modeller i 7 smukke sæt. Tak til Niels for det sfantastiske arbejde, masser af kys i din retning.

Hvis du er lige så vild med dem som vi er, så kan du allerede nu bestille dem så de ligger i din postkasse den 27 maj.

De kan købes enkeltvis, men også i en sampak.

MAKE SOMETHING PRETTY!

Så blev det da sommer, solen skinner og varmen føles så godt mod den bare hud. Derfor så er workshop sæsonen også ved at være slut. Den sidste workshop i denne omgang bliver afholdt den 21-22 maj i København skal du med? der er stadig et par ledige pladser. Måske du skal sy en smuk sommerkjole, lave en god grundform eller konstruere de der bukser du aldrig har fået til at fungere

Du kan læse meget mere her og tilmelde dig her

Ha en skøn sommer afte

NIMP_POSTKORT02-3.png

SOMETHING ABOUT MYSELF AND HOW TO DO FASHION!

Not long time ago I gave an interview to Sewbox, a British webshop that sells my sewing patterns. The shop has a lot of very nice fabrics and of course many great independent sewing pattern companies. I also want to share the interview with you. And I also think you should take a look at Susans webshop.

 

 

for nyligt fik jeg en ny udenlandsk kunde. Det er den engelske web shop sewbox. Susan som er ejeren spurgte mig om jeg ville lave et interwiew til hendes blog og dette interwiew vil jeg gerne dele med jer.

Jeg synes at i skal tage et kik på hendes webshop – ud over mange fantastiske snitmønstre fra en masse skønne selvstendige snitmænstre virksomheder så har hun også nogle dejlige metervare. Både Liberty men også John Kaldor og jeg er meget vild med de prikkede

1.      Who is Nanna and what does she do? 

I am a thirty something girl who loves to dress up. I think that life is more fun when I wear colors, red lipstick and high heels. I have a passion for clothes and I am pretty geeky about it. I collect old dresses just because I love to look at how they are made and constructed. When I don’t design the “How to do fashion” sewing patterns, I teach sewing and patternmaking at a design school in Copenhagen, and I also facilitate workshops for people all over Denmark. However, my biggest dream is to, one day, focus 100 % on my sewing patterns. I am also a mother and wife, and Molly and Christian both take a great partnership in my little company. Molly is only 4 years old, but she loves to make fabric-covered buttons and she is quite good at sorting buttons and small fabric pieces. Christian does all the boring stuff; you know all the things with numbers ;)

2.     How did you start sewing and designing patterns?

I grew up with my grandparents, and my grandmother was a very skilled sewer. I was always looking over her shoulder and started sewing for my Barbie’s when I was seven. Ten years later, I became the tailor’s apprentice, so I could say I have been sewing my whole life. I really fell in love with pattern making in my mid-twenties, so I went back to school and took a bachelor’s degree in patternmaking. I have worked in the fashion industry for many years, but always dreamt of creating my own line of sewing patterns.

3.     How did you decide to create a sewing pattern line?

I have had a blog for many years, and one day, one of my readers asked if I would sell the patterns I have made, for one of my own dresses. That was where an old dream came alive.  I said no to that reader at the time, but she planted the idea and some months later, I started to develop my first pattern.

4.     What were the best and the most challenging moments for you, as an indie pattern designer, since you launched “How to do Fashion”?

One of the most difficult things as an independent pattern designer is that I put SO much of myself in my patterns. They are like my babies. In the beginning I was so afraid that others would think that my style and identity was foolish and not worth buying. I have put that behind me now. Now I think that the business part is the hardest and most challenging. Luckily, my husband is very good at that, and takes a great part in everything with numbers, taxes, shipping and business plans.

The absolute best thing is when I see one of my patterns in real life, in a picture, on a fabulous lady – that makes me so happy. In the end, that is what it is all about, creating pretty garments for yourself and to be proud of what you do.

5.    Could you tell us a bit more about your pattern line, “How To Do Fashion”? What should we expect to find?

For me the quality is the most important thing. From the pattern itself, to the paper it is printed on and the folder it is packed into. Local production is something I feel very strong about; so all elements of my patterns are made in Denmark. I have also put a great work into my sewing directions. They are very detailed, so my customers can figure out how to make a beautiful garment for themselves. I have also created an online sewing section on my website. This allows me to give my customers extra help and guidance. In this section you can find video links to how to do the difficult stuff, tips and tricks for giving that professional touch to your project, alteration guides and a lot of inspiration on how to customise your pattern. All my patterns that have a waist cut can be combined with each other so you can create your own “how to do fashion” look.

6.    What was the inspiration for your pattern line?

When I began, I just made something that would fit into my own wardrobe, so my inspiration I guess was myself to begin with. Today all my sewing patterns are inspired by vintage fashion. However, I try to give my patterns a modern take so that they would fit the modern woman. My goal is to create sewing patterns that are cute and original and embrace the female body. Last but not least, I design garments that I would wear myself.

7.     If you had to define your style in 5 words, what would those be?

Feminine, colorful, vintage, fun and glamorous

 

 

I NEED YOUR VOTE!

Just over two years ago I published my first How to do fashion sewing pattern. My universe has been the same from the start, but my product has changed along the way. I think a product should develop, in order to constantly improve.

Something that is important to me is to hear your opinion, all of you who buy my patterns, you who wants one of my patterns and all of you who just take a look into my universe ones in a while. Because it is you guys who are experts in using sewing patterns.

Right now when you buy my patterns, the idea is to follow my sewing instructions online. You can do that on a tablet or smartphone. However, I have many thoughts about including a printed sewing instruction in my patterns. I will not stop having online sewing instructions, because you can do so much with an online guide.

Therefore, what I want to ask. Is it important to you that there is a printed sewing instructions included when you buy a sewing pattern?

Please vote, and if you feel like it leave a comment

Thanks for taking your time

Sikke tiden flyver, jeg forstår det slet ikke. For lidt over to år siden udkom mit første How to do fashion mønster. Mit univers har været det samme fra start, men mit produkt har ændret sig en del undervejs, det tror jeg et produkt skal og må, for hele tiden at blive bedre.

Noget som er vigtigt for mig er at høre jeres mening, jer som køber mine mønstre, jer som ønsker sig et af mine mønstre og alle jer som bare følger med. For det er jo jer som er eksperterne i at bruge snit mønstre.

Tanken med mine syvejledninger  at man skal følge dem på nettet via sin tablet eller smartphone. Men jeg har mange tanker om at lave en trykt syvejledning som følger med når man køber mit mønster. Det kommer ikke til at betyde at den online syvejledning forsvinder, for man kan så meget med den som man ikke kan med en trykt.

Så det jeg vil høre jer om det er om det vil have betydning for jer at der var et trykt syvejledning som følger med når man køber et mønster.

Smid en stemme, men også gerne en kommentar.

Tak for din tid

Har det betydning for dig at der er en printed syvejledning med i mønsteret/ Is it important for you thata printed the sewing instruktionin included in the pattern *

SNEAK PEEK OF No. 8 SVANEKE AND No. 9 RØNNE

Thursday morning I met with Pia Storm and photographer Niels Ditlev. It was time to make some fantastic photos of some, if I may say myself, absolutely stunning pieces of clothes. Pia and I have worked on this small collection for quite some time, and now we are almost ready to present it to the world. For the photoshoot we made seven set, all made of a combination of the two sewing pattern pia have designed. Here is a small sneak peek. All pictures is taken with my phone

Torsdag morgen mødtes jeg med Pia Storm og Niels Ditlev. Det var tid til at tage nogle fantastiske billeder af, hvis jeg selv må sige det, noget temmelig fantastisk tøj. Pia og jeg har arbejdet længe på denne lille kollektion og til dette Photo shoot havde jeg syet 7 sæt op, alle set lavet af en kombination af de to snit mønstre som Pia og jeg har lavet. Her er et lille smugkik, alle billeder er taget med min mobil

A Co. LAB IS TAKING FORM

Almost 6 month ago I wrote Pia Storm an email and asked her if she would like to make a Co. lab with me. Luckily she said yes. It has been fantastic to work with Pia, both her and I have a great passion for vintage, although with different point of view. However, that makes is so much fun to be a team. Finally the Collaboration is taking form and some of all the ideas is now actually pieces of clothes and printed patterns.

In a few weeks from now Pia and I has to be ready for the photo shoot. I am so excited, mostly because I have give Pia free hands. I do not know Pia so well yet, however I trust 100 % on her esthetic sense and style. I know for sure that the pictures we will create will be fabulous. Right now I will share some details of the finished pieces.

 

For snart 6 måneder siden skræve jeg gen mail til Pia Storm for at høre om hun ville lave et samarbejde med mig, og designe et af mine snitmønstre. Jeg var så heldig at hun sagde ja. Det har været fantastisk at arbejde og sparre med Pia, vi har begge en stor passion for Vintage om end med to forskellige vinkler på det. Men det gør det bare så meget mere sjovt at arbejde sammen. Nu er samarbejdet ved at tage form og nogle af alle tankerne er ved at blive til færdige mønstre og tøj.

Inden længe, skal have photo shoot. Jeg er meget spændt og det er jeg fordi Pia har fået frie hænder, nu kender jeg ikke Pia så godt endnu, men hun er meget spændende at arbejde sammen med, har vandvittig mange ideer og jeg stoler 100% på hendes æstetik og stil. Jeg ved at vi med sikkerhed vil få nogle meget smukke billeder og dem glæder jeg mig til at dele med jer. Men lige nu er det jeg kan dele lidt detaljer af tøjet.