POLYESTER

Polyester er det man kalder en kemo fibre, altså en kemisk fremstillet fiber. Den er fremstillet af råolie og blev opfundet i 1941 af to engelske forskere. Men det var først i starten af 50érne at polyester blev introdukseret som metervare. Den blev hurtig meget populær. Den var billig, krøllede ikke og farverne var så glansfulde som på dyre silker. Polyester blev markedsført med et sloganet der lød “Scrunch it, pull it, wash it – without any wear and wrinkles” det var op gennem 50érne og 60érne at polyester havde sit storhedstid. I 70érne kom der er strikket polyester, her skal i tænke på det stof træningstøj fra 70erne er lavet af, og det blev en berygtet metervare som gav polyesteren det ry jeg vil mene den på mange måder har i dag. Et ikke åndbart materiale.

Men i dag er polyester meget andet, det er en fiber man har udviklet enormt, forfinet og tilført egenskaber man ikke får i andre materialer. Microfibre, Gore-TEX, Tinsulate og fleece er typer af polyestere som er mile vidt fra 70érnes, og polyester kommer mere og mere ind. Da polyester er en menneskeskabt fibre, har vi mulighed for at udvikle og manipulere den, i den retning vi gerne vil. Det giver os mulighed for at skabe fibre til alle formål. Derfor er det en fiber der er meget brugt inden for performans tøj.

Det er en fibre som er rigtig god at blande med andre fibre, specielt naturfibre som uld og bomuld. Polyester er utrolig stærk, nem at holde ren og derfor tilføre den både uld og bomuld nogle egenskaber som de ikke selv har. På den måde får man en langt stærkere vare på alle områder.

Personligt er jeg ikke super fan af ren polyester, men jeg er glad for vare som har polyester i sig, jeg går bare uden om dem med mere end 40 % polyester. Dog vælger jeg altid polyester foer til jakker og frakker, fordi det er dét foer der holder bedst.

Polyester er en af de mange kunst fibre der findes, og jeg vil fortælle jeg mere om nogle af de andre en anden dag.     

 et net af polyester fibre set i et microskob

 Adidas reklame fra 1982

htdf1234Comment