SILKE

Nu er det vist tid til det næste materiale, i min lille serie om de tekstile materiale.

Silke blev opdaget i Kina, det kan datere helt tilbage til 3000 år f.Kr. Måske endnu tidligere. Silke har for Kina været en meget vigtig handels vare. I mange år holdt Kina deres kort meget tæt på kroppen, og bevarede hjemligheden i hvordan de fremstillede denne eksklusive vare. Men efter mange hundrede år med ”monopol” blev viden om, hvordan man avlede silke larven, spredt til resten af asien og senere til Europa. I dag er det dog stadig Kina som har den største produktion af silke.

Silke kommer fra silkeormen, som er en spindler larve, ikke en sommerfuglelarve som den forveksles med. Når hunnen har lagt sine æg, ca. 500 stk. dør hun og laverne lever herefter af friske morbærblade. På 1 måned vokser larven 10.000 gange deres fødselsvægt og er nu klar til at spinde sin kokon. Det er denne kokon som er selve silketråden. En kokon består af mellem 600 0g 900 meter silketråd, og når man spinder den tråd, man bruger til at væve metervare med, spinder men 5-8 tråde sammen. For at lave 3 kilo silke skal der bruges blade fra 25 morbær træer.

Silke var oprindelig en metervare til de kongelige, i det gamle Kina var det kun kejseren der måtte bruge silke. Når han færdes i sit hjem bar han en hvid silkekåbe og når han var uden for den kejserlige bolig bar han en gul. Men også i Europa har der været en vare der har været forbeholdt de kongelige og adellige.

Silke har altid været en meget eftertragtet vare, og både under 1. og 2. verdenskrig har man prøve at efterligne varen, fordi det var en mangelvare. Bla. Nylon, Cupro og Rayon er vare der er lavet for at efterligne silkens egenskaber.

Silke er den stærkeste naturfibre der findes, den er nem at indfarve og derfor kan man få de flotteste klare farve når man farver silke. Silken er kølig at have på når det er varmt, men isolerende og varm når det er koldt. Men silke er også en meget sart vare som ikke tåler for meget direkte sollys da den mørner hurtigt. Silke og vand skal man også være forsigtig med, for høje grader gør at silken bliver mat og mister sin glans

Der ud over har silke det smukkeste fald, den mest fantastiske dybde og blanke overflade. Jeg er vild med silke, jeg synes det er den mest magiske vare både at arbejde i og have på. Silke er også den dyreste vare man kan købe, og inden for de sidste par år er silkeprisen steget kraftigt. 

htdf1234Comment