WHEN YOUR JOB IS YOUR HOBBY, WHAT DO YOU DO WHEN YOUR OFF?

Now I’ve been asked that question several times. And the answer is; I sew. I love to use my hands and create beautiful things with needle and thread. I have always done that and as long as my hands, eyes and body can I think that is where the most of my free time will be used. I tend to feel a bit restless if I do not have anything between my hands, and it make me recharge my batteries.

Handicraft has always been part of my life, I grew up with my grandparents and my grandmother always used her hands to either knit, crochet, felting, tying flowers, paint, sew or embroider. Therefore, my childhood was full of time for handicraft. My grandmother has made so many beautiful things. She is old now and almost blind so she can no longer use her hands the same way as before. Nevertheless, the old hands have many stitches and loops behind them and I hope I can create as long as she has done.

My preferences, regrading handicraft, is less versatile than my grandmothers’. I prefer to do things with needle and thread. One of the things that I love to do in my free time is embroidery, all kinds of embroidery. I always try to think it into some clothes I want to make for myself. In the years, I made several garment with embroidery of different kinds. All of them has become very dear to me.

The last thing I made vas a project I started in April. I met Karen Marie Dehn on skals where she taught sashiko, a Japanese technique that is super easy and fun to work with.

So I began to play with the technique. What I made, I used on a jacket. I have had plan to make that for a long time. The jacket is now finished and I will show it later on

Se det er et spørgsmål jeg er blevet stillet flere gange, og her er svaret, jeg laver håndarbejde. Jeg elsker at bruge mine hænder og skabe smukke ting med nål og tråd. Det har jeg altid gjort og så længe mine hænder, øjne og krop kan så tror jeg at det er det størstedelen af min tid vil gå med. jeg føler mig rastløs hvis jeg ikke har noget mellem mine hænderne, det er her jeg lade op og får ro.

Håndarbejde har altid været en del af mit liv, jeg er opvokset hos mine bedsteforælder og min mormor har altid brugt sine hænder, til enten at strikke, hækle, filte, binde blomster, male, sy eller brodere. Så min barndom var fyldt med håndarbejde. Hun har lavet så mange smukke ting men er i dag gammel og næsten blind så hun kan ikke længere bruge sine hænder på samme måde. Men de gamle hænder har mange sting og løkker bag sig og jeg håber jeg kan skabe så længe som hun har gjort.

Selv er mine præferencer blevet lidt mindre alsidige end min mormors. Har det ikke noget med en nål eller tråd at gøre så fanger det ikke rigtigt. Noget af det som jeg elsker at bruge min sparsomme tid på er broderi, alle former for broderi. Jeg prøver altid at tænke det ind i noget tøj og gerne noget til mig selv. på den måde får jeg lavet mig noget helt særligt som ofte bliver noget tøj jeg har meget kær.

Det sidste jeg har lavet har været et projekt jeg startede i april. Jeg mødte Karen Marie Dehn på skals og her underviste hun i Sashiko en japansk teknik som er super nem og sjov at arbejde med.

Så jeg begyndte at lege lidt med teknikken og tænke at det ville jeg bruge på en jakke. Jakken er blevet færdig og den skal jeg nok vise.

htdf1234Comment