WHAT IS A BASE?

Ok nu kommer det. Det er et af de indlæg jeg længe har ville lave. Et af de indlæg som jeg ofte bliver spurgt, om jeg ikke vil lave. Et af de indlæg jeg har skubbet og skubbet, fordi jeg ikke lige har vidst hvordan jeg skulle lave det og gribe det an. Det bliver en lille serie af indlæg som kommer til at være septembers tema.

Hvad er en grundform, og hvad bruger man den egentlig til?

Grundform, base, blok kært barn har som bekendt mange navne. Jeg kalder det altid for en grundform for det synes jeg er det der passer bedst. Kort sagt er en grundform nogle flade mønsterdele, som når de bliver syet sammen, er en form af den krop den er lavet til, eller sagt på en anden måde et personligt mønster, som kun kan bruges af én. En grundform er et rigtig godt stykke værktøj at have, når man vil sy velsiddende tøj til sig selv. Nu må man ikke tro, at har man en grundform så kan man bare spytte tøj ud, for det kan man ikke. Når man har sin grundform så kan man arbejde videre med den, snitudvikle og designe.

Det sværeste med en grundform er at rette den til. Rigtig mange starter med at slå et mønster op efter en opskrift. Det gør jeg ikke, for jeg synes det tager for lang tid og resultatet bliver ikke bedre. Jeg arbejder ud fra mit eget grundforms kartotek som består af en masse opsyet modeller i standart størrelser. Det er dem jeg rettet til. Det er denne tilretning der er det sværeste, men det er rigtig sjovt og en kæmpe tilfredsstillelse når man har en form der passer. Man lære også noget om sin krop når man retter til. De tilretninger man bruger når man retter en grundform, vil ofte være de samme tilretninger man skal lave når man syr efter købte snitmønstre. Så man kan sige, at man laver en analyse af sin krop som giver én den viden man skal bruge når man retter til generelt.

Selv har jeg tre grundforme som jeg laver alt ud fra. En bukse grundform, nederdels og kjole grundform. For med de tre har du alt der skal til for at lave en smuk og velsiddende garderobe. Det nemmeste er klart at lave en nederdelsgrundform og det er et godt sted at starte hvis du er helt grøn med at tilrette. En buksegrundform er det sværeste for bukser er bare svære, og så er der kjolegrundformen som er den jeg bruger mest, til både jakker, kjoler, frakker, bluser og skjorter. Det er denne grundform jeg vil tage udgangspunkt i dette måneds tema.

På dette billede kan i se hvordan en grundform ser ud. Pæn er den ikke, men godt sidder den. Og denne grundform tager højde for alt på min krop, og er mit udgangspunkt når jeg laver helt personligt tøj.

htdf1234GRUNDFORM4 Comments