Guide til garderoberejsen: sortér ud i garderoben

 

Hænger du stadig i? Vi er nemlig klar med del 4 i vores guide til garderoberejsen. Nu har du gjort alt forarbejdet og tænkt en masse og nu skal vi i gang med at handle på alt det vi har lært! Er du i tvivl om de tre andre steps, finder du dem her: 1. dagbogen, 2. analysen og 3. reflektionen
Nu hvor du er klar til fjerde step skal du helt fysisk træde ind i din garderobe og kigge på hvert enkelt stykke tøj. Vi skal sorterer ud i vores garderobe. Jeg giver dig denne guide du kan følge. Den er bygget på den metode som jeg selv brugte.  

Først og fremmest så synes jeg, at det er vigtigt at det vi har i vores garderobe er “aktivt tøj”. Med aktivt, mener jeg tøj som bliver brugt. Ofte er vores garderobe fyldt med tøj som ikke bliver brugt (inaktivt tøj) af mange forskellige årsager. Og denne øvelse handler om at rydde ud og gentænke sin eksisterende garderobe. 

 

Fjerde trin: Sortér ud 

Du skal starte med at tømme hele din garderobe ved at dele det ind i passende bunker/kategorier. Du kan have flere eller færre alt afhængig af hvilket liv du lever og hvordan din garderobe ser ud. Overvej kategorierne inden du går i gang, så du har en hel klar plan for at sorterer ud.Det gør det nemmere og mere overskueligt. Du gør dette step for at få en bevidsthed om HVAD du har i din garderobe og HVORFOR du har det her tøj og hvilken rolle det spiller i din garderobe. Prøv at tænke de ting ind du har lært i de tre foregående steps ind i din sortering.  

Mine bunker var således:  

  • Ynglings tøj: det som er mest aktivt i din garderobe. Den burde være nem og ligetil.  

  • Tøj du føler noget for men ikke bruger. Det kan være nostalgisk tøj som har et særligt minde eller noget helt andet. Der kan være mange grunde til, at vi holder fast på tøj, men det skal altså i en bunke for sig og tages stilling til.  

  • Tøj, som du er i tvivl om du kan passe. Jeg havde selv en masse som jeg først kan passe om minus 5 kg. Der skal tages stilling til, om det er realistisk at du har det stykke tøj liggende, eller om det bare gør du får det værre og dårligere samvittighed.  

  • Tøj med et specifikt formål: Træningstøj, havetøj, nattøj og praktisk tøj. Tøj som bruges i en specifik situation, som man skal have selvom man ikke bruger det til daglig.  

  • Tøj som du ikke synes passer ind i en kategori.  

 

Det kan også være at der skal være en kategori med festtøj, hvis du har to “separate” garderober og ikke bruger dit finere tøj til daglig. Det kan også være at du skal have en bunke til det tøj, som på en eller anden måde er fantastisk visuelt men som er ubehageligt at have på - eller noget helt tredje. Det er dig der kender din garderobe bedst og vi bruger alle tøj på forskellige måder. Mærk efter hvilke kategorier som passer til dig og dine behov.   

 

Når du har sorteret alt dit tøj ind i dine bunker, så skal alt tøjet prøves på. Det er vigtigt du er realistisk, sød ved dig selv og ærlig; får du virkelig tabt de der 5 kilo eller kommer du helt ærligt til at bruge den kjole mere end til den ene fest eller kommer du til at bruge den her trøje selvom du elsker printet? Når du prøver det på, skal du på ny dele det ind i følgende fire kategorier:  

  1. Gem: denne kategori er til det tøj du bruger eller som du fungerer for dig. Den burde være nem og du ved at du bruger det.  

  2. Skil af med. (Fx. giv videre til venner og familie eller giv det til en genbrugsbutik). Det er tøj som du med sikkerhed ved du ikke kommer til at bruge eller som du har meget af. En stor synder her er fx hvide t-shirts hvor halvdelen er plettede eller så slidte at de kun bruges som hjemmetøj - husk at hjemmetøj også kan være noget særligt så du føler dig skøn på sofaen søndag eftermiddag eller ikke er flov over at åbne for postbuddet. 

  3. Gøre noget ved og behold: Denne er min ynglings kategori fordi man bliver udfordret til at lave det du allerede har, men ikke bruger om til noget du kommer til at bruge. Det kan være kjolen du ikke kan passe over numsen, som du gør større eller laver til en bluse. Eller en halsudskæring der ikke fungerer og du ændrer; det har jeg gjort med et par stykker af mine bluser, da jeg fandt ud af i analysen og reflektionen at v-hals fungerede godt på mig, men jeg ikke havde særlig mange v-hals bluser i min garderobe. Det kan også være, at du skal give dine nederdele lommer eller lige lægge den kjole op så du ikke træder i den. Det kan ofte være små simple ting som ændrer din måde at bruge tøjet på. I denne kategori er det kun fantasien der sætter grænser! 

  4. Skal have nogen venner: Jeg har relativt mange smukke stykker tøj, men som jeg ikke bruger fordi der mangler et eller andet. Og nogen gange kan det være, at den mangler en partner som kan give det liv i din garderobe. Det var tilfældet for mig; jeg har den her underskønne nederdel i det smukkeste stof som jeg knuselsker. Men hver gang jeg tog den på, tog jeg den af igen fordi jeg ikke kunne finde noget i min garderobe, som passer til. Jeg mangler simpelthen en overdel for at jeg vil få den brugt. Så den nederdel kom tilbage i skabet, men jeg skrev på en liste, at jeg skal lave mig en overdel til den. Man må godt tænke i outfits for således har man altid noget at have på fordi man ved at det fungerer og så kan tøj gå fra at være inaktivt til aktivt.  
     

Når du har sorteret alt dit tøj (eller undervejs) kan du også stille dig selv spørgsmålene: hvad får mig til at bruge mit tøj? Hvad giver mig lyst til at have dette stykke tøj?  
For mig er min store drivkraft helt sikkert at sy mit eget tøj. Det tøj jeg bruger tid og energi på er også det, som jeg har i min garderobe i længst tid. Hele målet med denne garderobe guide er at give dig bevidsthed om, hvad du har lyst til at have på længst tid mulig. Vi bygger en garderobe til livet og ikke til denne uge. En anden ting der giver mig lyst til at bruge mit tøj, er detaljer og accessoires, så dem skal jeg også tage højde for i min garderobe og sortering.  

Prøv hele tiden at have tanke på at du vil have en kurateret garderobe, en nøje udvalgt garderobe, som er baseret på DIG og ikke mode og trends. Din stil og personlige præferencer er i fokus i denne guide, for her bygger vi en livsgarderobe du kan udvide med kun det du elsker! Om det så er nattøj, jakkesæt og/eller kjoler.