BOMULD

Jeg synes at bomuld er den først fibre og metervare jeg vil skrive lidt om. Det er nok den metervare i alle kender bedst, da det er en af de mest brugte. Mange af de klassiske stykker tøj er lavet af bomuld. Her tænker jeg på cowboybukser, T-shirten og den hvide skjorte.

Bomuld er en naturfibre som kommer fra bomulds planten. Den kan datere helt tilbage til 3000 år. f.kr. I dag er omkring 40 % af alt det tøj der bliver lavet, af bomuld, så det er et populært materiale, og det har det altid været.

Bomuld er ikke særlig slidstærkt, men det er en fibre som bliver markant stærkere når det er våd, og den kan suge rigtig meget vand pga. fiberens store overflade. Den kan tåle høje vaske grader og er derfor nem at indfarve i alverdens farver.

Bomuld har igennem tiden været en MEGET vigtig vare, husk på at før 1940érne var der ikke det udbud af metervare som der er i dag, og bomuld stod for størstedelen af de tekstile vare. Samtidig kan man udnytte bomulds planten af 4 omgange.

  1. Først bruger man de lange fibre til at spinde bomuldstråden
  2. Derefter udvinder man celluloseråmateriale af de korte fibre. Denne råvare bruger man bla. Til at fremstille materialet Acetat som i nok bedst kender som et foer stof
  3. Så presser man frøene til olie som bl.a. Bruges i fremstillingen af margarine
  4. Til sidst tager man alt affaldet og laver foderkager som bl.a. Bruges til svineoder.

Jeg elsker at det er en plante som kan udnyttes fuldt ud.

Når jeg bruger bomuld er det ofte til, sommerkjoler, skjorter og bukser. Det er en metervare der er uhøjtidelig, nem at arbejde i og som både tåler at blive vasket og strøget. Samtidig er det så behageligt at have på.

Bomuld er også en af de vare er der bedst at blande med andre fibre og hvis i kigger i meget af det tøj i har så vil i se, blandinger med Viskose, nylon, elasten og polyester. Specielt blandingen mellem polyester og bomuld er en meget attraktiv blanding, da den giver det bedste fra to verdner, natur fiberen og kunst fiberen. Men det må i høre om en anden gang.

Jeg håber i har lært lidt mere om bomuld og at det ikke var for tørt. 

hvis i har spørgsmål vil jer gerne gøre et forsøg på at svare, så skriv endelig

 

 http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ab/57/03/ab57032769ee7e3179e4712e3811802e.jpg

htdf12344 Comments