STEP ONE, HOW TO MAKE A GOOD BASE

Som jeg skrev i dette indlæg så har jeg lavet et tema for september. Det kommer til at handle om grundforme, om hvad det er og hvad man bruger dem til.

I dette indlæg vil jeg fortælle hvordan det hele starter, med sådan en grundform. Jeg har valgt kun at tage udgangspunkt, i en kjole grundform.

Som mange af jer nok har erfaret, så er det at tilrette ikke bare lige. Det er ikke kun et spørgsmål om at tage ind i siden eller lægge lidt til over hoften. Tilretning haldler om at forme rundt om kroppen og det er både lodret, men faktisk er det mest vandret. For det er de vandrette tilretninger der gør at tøjet tager højde for vores holdning og diverse placeringer af bryst, mave og hofte. Når jeg laver en grundform, eller hjælper en af mine kursister med at lave en, så starter jeg altid med at se på kroppens form og holdning. Holdningen er faktisk meget vigtig at tage højde for når man laver grundforme. For den har noget med vores struktur og er ikke så størrelses bestemmende, det glemmer folk ofte.

Derefter så ser jeg på alt det på kroppen som vi gerne vil fremhæve eller skjule. Lad os nu sige at man har en meget flad numse, så kan den rigtige placering af sidesømmen gøre en stor forskel. Eller man har måske en stor flot barm, igen er placeringen af linjer og indsnit vigtig for at skabe den rigtige illusion. Det er denne krops analyse der kan være med til at give en meget bedre forståelse af de tilretninger man skal lave.

Nu er kroppen så analyseret og skal omformes til en grundform. Så på med en stout model i den str. der nærmer sig din bedst. Jeg er klar over at du ikke der hjemme har et helt grundforms kartotek du lige kan prøve. Men i bogen Mønsterkonstruktion for kvinder er der udmærkede grundforme man kan arbejde ud fra hvis man vil kaste sig ud i det hjemme. Samtidig er det en god start bog hvis du vil lidt mere og gerne vil starte på dansk.

Nu retter man til på sin stout med nåle. Man former altså rundt om kroppen og fjerner stof både vandret og lodret, der hvor der er fpor meget stof. Hvis linjerne ikke sider flatterende på din krop så flytter man dem ved at tegne på sin stout. Jeg bruger altid en rød kuglepen for at illustrer en rettelse. Det er vigtigt ikke at tilrette for stramt, for så ender du med at alt dit tøj bliver for småt.

Når du er færdig med nåle og kuglepæn tager du modellen af og så skal du til at rette dit mønster, efter dine nåle. Igen er det ikke altid bare lige til at overføre sine rettelser, men ofte kræver det mere end en opsyning i stout før din grundform er helt på plads.

Når dine rettelser er lavet måles alle linjer der skal syes sammen for at se at de passer og så er det bare med at sy endnu en stout og lave de sidste rettelser.

Måske kan det lyde som en kedelig proces, men det er faktisk meget sjovt og jeg siger jer i lære meget af det. Både om at tilrette men også om jeres krop. Og har man lavet en kjole eller nederdel efter sig egen grundform, så er der ingen vej tilbage, man bliver så glad for dem at de bliver slidt op. For velsiddende tøj går aldrig af mode.

I næste indlæg vil jeg lave en analyse af min egen krop som måske giver en bedre forståelse af hvad det er jeg taler om.

 Den rå stout uden tilretninger, allerede her kan jeg se at der skal lægges noget over brystet.

 En tilretning ved brystet. Denne får mig tl at se smallere ud og former mit bryst pænere

 

 

Velsiddende tøj går aldrig af mode

 Svej i ryggen gør ofte såden, med en masse vandrette folder

 alle tilretninger skal tegnes ind på mønsteret

 de skal selvfølgelig væk

 så skal de fjernes ved, jeg klipper den ud og klister sammen på ny

 her ses dee mønsterdele keg gik ud fra og så som de er endt op med at se ud efter mine tilretninger

 Write here...

  Her ses modellen der er tilrettet , der mangler stadig lidt tilretninger men den er der næsten.

htdf1234GRUNDFORM2 Comments